Митът за невротичната жена. В клопката на илюзията.

Невротичната жена в отровна връзка. Как неврозата протича тихо. Клопката на илюзията.

Някои истини за неврозата като поведение, които никога не сте си представяли.

Психологът Гергана Вълева разбива мита за общоприетите „правила“ и разбирания за неврозата.

Едно интервю на Краси Желязкова:

К.Ж. Г-жо, Вълева , при Вас е пълно с клиенти, които дефинират състоянието си като невроза, а Вие оборвате това? Какво всъщност се случва с хората, които имат невроза?

Г.В. Повечето клиенти, които определят себе си със състояние невроза, са жени. За самата невроза като психично състояние се е изписало и казало много. Малко са онези, които осъзнават, че неврозата в действителност е състояние на ума, което се подчинява на илюзия, която се създава от непълноценни отношения с околните , а най-вече погрешно разбиране на собствената си личност.

К.Ж. Твърдите в много запитвания и случаи във вашата практика, че невротичната жена не е емоционалната жена, а точно противоположния й тип- кротка и тиха? На какво се дължи обърканото разбиране на хората, и в частност това на жените?

Г.В. Емоционалните хора са тези, които правят промените в света. Те, както и повечето са смятани за невротични, резки, яростни, но това предубеждение всъщност е едно криво разбиране, което само по себе си е определение, без познание. Изхвърлянето на емоциите навън е методология, която не е третирана като невроза. Проблем имат  личностите, които не дават тласък на емоциите си, а ги държат в тях. Ето, това е невроза. Тишината не винаги е истинска.

К.Ж. Твърдите, че невроза се развива в капан на лични взаимоотношения, неспособност да се говори и загатвате , че такива случаи са вечно очакващи нещо да се случи? Къде е лъжата в подобно разбиране на хората, които Ви посещават? Разкажете ни някоя ситуация?

Г.В. Не случайно Ви казах, че повечето неврози се отнасят към нежния пол. Едно погрешно разбиране на неврозата като състояние, може да донесе лоши бъдещи последствия за този, които тя е фактор. Разбира се, че ще се развие невроза, скрита, вътрешна , след като не се осъществяват най-ценните и важни за личността потребности: разбиране, уважение, комуникация. Не е нужно да си аналитик, или психолог, за да го разбереш. Къде е лъжата? Лъжата е в очакванията, които не се припокриват и така остават на едно въже, което някой трябва да влачи. За това зависимата жена засилва поток на невроза, която крие дори от себе си.

Емоцията не е невроза. Прикритата тишина -определено е!
Емоцията не е невроза. Прикритата тишина -определено е!

К.Ж. Има едно твърдение, която казва: „Илюзията на ума е толкова вредна, че разболява“. Вие какво мислите за това?

Г.В. Потвърждавам го напълно. Вярно е. С риск да се повтора, неврозата е състояние на ума. На объркан ум. На скрит ум. На очакващ ум. На безрезултатен ум. На тишина. На прикритост. Науката има хиляди доказани случаи на невротично поведение, и то никак не се свързва с емоцията на хората, а с тяхното скрито Аз. Този Аз се нарича Его. Аз го наричам Егоцентризъм. Егоцентризъм на очаквания и висене във въздуха. Много хора, както и клиенти , разбират това си състояние, но е нужна работа, защото проблемът не е външен.

К.Ж. Жените , които са в капан на връзки, социална среда, отношения, от които се сриват емоциите им, жертви на невроза ли са?

Г.В. Категорично да! Това е като вид лъжовна автохипноза, с която залъгват Егото си. Клиентки, които трудно говорят, които са заключили вътрешните си рани, такива, които предпочитат да чакат времето да им „оправи“ нещата, нямат идея как да вникнат в себе си. За това се различават от другите и не носят позитив. З.Фройд говори за вътрешен мазохизъм, лежащ на силно лъжовно Его, от което се пари душата.

К.Ж. Кой тип жени стават жертва на неврозата? Има ли причина, която можете да свържете с детството им, или семействата им?

Г.В. Имала съм най-различни случаи. Разбира се, че не мога да разкажа за тях, но накратко ще споделя някои фактора, които са причини за вътрешни неудовлетворения на жени, които имат невроза:

Вечните очаквания са неоправдани
Вечните очаквания са неоправдани

*Брат, или сестра, които са по-предпочитани- обръщало се е повече внимание на едното дете

*Пубертет, в който се изпитва изключителен срам „да не сбъркам нещо“

*Няколко злополучни връзки с неподходящи хора, но запълващи празноти от семейните им пропуски

*Хаотични мисли, меланхолия, примирение към всички ситуации, които им носят комфорт

*Оплаквания от рода „трудно живях“, „това, или онова ми мина през главата“, „аз имам планове“, „всичко разбирам“,“на всичко вярвам“

*Тъпчене на едно място: прекалени неоправдани очаквания

*Трудно приемане на отхвърляне, или замяна

*Фактори могат да бъдат и различни заболявания

Искам да отбележа, че такива клиенти, упражняват манипулативен натиск върху себе си, което е метод на незряло поведение. Ловенето за всяка дума, самозалъгването, са отключващи бутони за много сериозни бъдещи травми.

К.Ж. Г-жо Вълева, ясно е, че емоционалният проблем прераства в невроза, но според вас как може да се помогне на такива хора, в частност жените?

Г.В. Осъзнаване. Слагане на везната на позитива и негатива от минали травми и вътрешното убеждение, че неврозата е състояние на духа. Мога да опиша това като вкопчване за нещо, което някак си ни кара да сме в комфорта, но не ни прави щастливи. Знаете ли, имала съм семейства, с крайно мазохистично поведение в отношенията си. Живеят на фабрични настройки дълги години, като единият е приемник, другият е отстъпник и примиряващ се. Такива клопки обикновено завършват с раздели, внезапни- едно безкрайно губене на ресурси и време , в което се пропускат важните неща, които ни предоставя всеки един ден- подарък

К.Ж. Жените се нуждаят от преодоляване на отхвърлянето и прошка на миналото си?

Г.В Не точно. Определям поведението на типа личност като пренебрегващо себе си. Нуждата е не да седиш статично и да се примириш, а да виждаш в себе си, че имаш потенциал да напуснеш капана , в който си се вкарал сам. Вижте, както е казано: керванът си върви, но друг е въпросът кой го води.

К.Ж. Неврозата има ли специално лечение, особено, ако е породена от емоционална зависимост?

Г.В. Зависими могат да бъдат хората, които искат да бъдат. Неврозата е причинена от липсата на смелост в духовен план. Просто е: ако нещо не ви дава това , което искате, защо го чакате? Така са се разрушили много връзки на деца с родители, на двойки, да бракове, на социални отношения. По-лесно за неуверените хора е да се затворят в черупка на жертви, отколкото да се родят отново. И тогава се започва едно чакане…

К.Ж. Как се излиза от капан на лоша връзка със себе си?

Г.В. Смяна! Дързост, изразяване на другият Аз. Ако нещо не е в синхрон с вас и ви изглежда изкуствено- какво очаквате? Излизането е осъзнаване. Процес, който не е непосилен.

К.Ж. Какво се случва, ако една невротична жена не желае да приеме, че в действителност неврозата е духовно противопоставяне? В какво попада тя?

Г.В. Във вечен стремеж да покрие пропуските, които не са й дадени. Малко хора разбират, че психическите типове на неврози, изобщо не са свързани със заболявания. Неврозата на жената, която е приела друга самоличност няма лечение. Силата не е в изчакването , а в проглеждането, навътре в себе си?

К.Ж. Какво ще препоръчате като техника на жените, попаднали под тежестта на това състояние?

Г.В. Въпроси. Нека започнат да задават въпроси на себе си. „Това, което съм, харесва ли ми?“, „Това, което искам, става ли?“,“Аз обичам ли се?“, „Удовлетворява ли ме позицията, която заемам?“, „Щастлив/а ли съм?“, „Покриха ли се всичките ми очаквания?“, „Примирявам ли се с отхвърляне, зависимости?“, „Смела ли съм да променя живота си бързо?“. Това е само част от една стара методология, която първо ще сблъска жените с невроза с доста противоречия. Когато повечето отговори на тези въпроси са негативни, от ясно по-ясно става как да се процедира. Нека не третираме невротичното поведение като силна емоция, а като скрита топка, която ни трови. Защото , ако неврозата беше изразена, нямаше да има емоционални рани.

К.Ж. За край, бихте ли ни казали Ваша любима мисъл, или цитат на тема неврози, жени, страх?

Г.В. „Всеки вид зависимост е лош – независимо дали от алкохола, наркотиците или идеализма.“ К.Юнг

К.Ж. Благодаря Ви, пожелавам успехи!

Г.В. Аз също благодаря.

Споделете:

Изпратете коментар