Поведенческа теория за паническото разстройство

Като заболяване, което тепърва ще набира сила, паническото разстройство се тълкува и разглежда от разнообразни изходни позиции

симптоми на паническо разстройствоТова се прави с цел да може да се определи с най-голяма точност какви са неговите особености.

Няколко са теориите, които интерпретират проблематиката на паническото разстройство. Биологическата теория основава совите заключения на генетическата предопределеност на организма и заложеното у него предразположение. Водеща теза за появата на заболяването е химическият дисбаланс в мозъка.

Психидинамичната теория търси причините за появата в детството, а поведенческата се обръща към негативизма в човешкия живот.

Според поведенческата теория за паническото разстройство хората се „пристрастяват” към страха от евентуална нова паническа атака и приспособяват своя начин на живот към предположенията от къде точно ще се появи източникът за нова атака. Всяка нова паник атака закодира в съзнанието на болния страха към следващата и той прави всичко възможно да стои далеч от каквото и да било място, събитие или човек, които могат да се превърнат в причина за разгръщане на страхова вълна.

Най-лесният, най-често използваният, но и най-погрешен е вариантът за изолиране – било то в рамките на дома или на някакъв по-голям ареал. Тази изолация само задълбочава проблема, без по какъвто и да е начин да създава предпоставки за лечението на паническото разстройство. Затова добре е още на ранен етап от развитието на болестта, когато пристъпите не са толкова силни и фобиите толкова много, да се потърси адекватен съвет от специалист.

Споделете:

Изпратете коментар