Фактори, провокиращи страховата невроза

какво провокира страхова невроза

Страховата невроза може да се отключи от много фактори

Пол: С изключение на маниакалната и социалната неврози, жените са два пъти по-податливи на страхова невроза в сравнение с мъжете. Редица фактори може да провокират риска при жените, включително и хормонални фактори. Социалният елемент не е за пренебрегване – стремежът на жените да задоволят потребностите на всеки, но не и своите собствени. Бременните жени и тези в менопауза са по-склонни към такива разстройства.

Възраст: Като цяло фобиите и обикновената страхова невроза се появяват рано в детството, докато социалната фобия и паническото разстройство се появяват в тинейджърска възраст. Според статистиките, 3-5% от децата и юношите имат някакъв вид страхова невроза.

Околна среда: Средата, която ни заобикаля играе голяма роля в развитието на страхови неврози: трудности, като голяма бедност, ранно отделяне от майката, семейни конфликти, строги и критични родители, липсата на подкрепа, може да доведат до хронична страхова невроза. Изследвания доказват, че безпокойство на майката по време на бременността може да окаже влияние на новороденото.

Лични качества: От тях също зависи дали някой ще развие страхова невроза или не. Хората със страхова невроза обикновено са много стеснителни, не притежават много специални умения и им липсва самоувереност.

Наследственост: Страховата невроза може да бъде наследена. Обикновено хора, страдащи от нея имат семейна предистория на страхова невроза или друг вид невроза.

2 коментара по “Фактори, провокиращи страховата невроза

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *