Фактори, провокиращи страховата невроза

Пол: С изключение на маниакалната и социалната неврози, жените са два пъти по-податливи на страхова невроза в сравнение с мъжете.

Редица фактори може да провокират риска при жените, включително и хормонални фактори.

Социалният елемент не е за пренебрегване – стремежът на жените да задоволят потребностите на всеки, но не и своите собствени. Бременните жени и тези в менопауза са по-склонни към такива разстройства.

Възраст: Като цяло фобиите и обикновената страхова невроза се появяват рано в детството, докато социалната фобия и паническото разстройство се появяват в тинейджърска възраст. Според статистиките, 3-5% от децата и юношите имат някакъв вид страхова невроза.

Околна среда: Средата, която ни заобикаля играе голяма роля в развитието на страхови неврози: трудности, като голяма бедност, ранно отделяне от майката, семейни конфликти, строги и критични родители, липсата на подкрепа, може да доведат до хронична страхова невроза.

Изследвания доказват, че безпокойство на майката по време на бременността може да окаже влияние на новороденото.

какво провокира страхова невроза
Страховата невроза може да се отключи от много фактори

Лични качества: От тях също зависи дали някой ще развие страхова невроза или не. Хората със страхова невроза обикновено са много стеснителни, не притежават много специални умения и им липсва самоувереност.

Наследственост: Страховата невроза може да бъде наследена. Обикновено хора, страдащи от нея имат семейна предистория на страхова невроза или друг вид невроза.

Споделете:

2 Responses to "Фактори, провокиращи страховата невроза"

Изпратете коментар