Рискове при лечение на страхова невроза с медикаменти

Всеки, който лекува страхова невроза с лекарства от типа на бензодиазепина може да усети неприятните и дори опасни странични действия.

Но има групи хора, при които е изключително опасно провеждане на такова лечение.

Това се следните групи:

Хора на възраст над 65 години – възрастните хора са по-чувствителни към успокоителния ефект на тези лекарства. Дори и малки дози от тях може да предизвикат объркване, амнезия, загуба на равновесие и нарушения от типа на деменцията.

Медикаментите използвани за лечение на страхова невроза при възрастни пациенти се свързват с висок риск от падания, чупени на кости и автомобилни катастрофи.

Бременни – бъдещите майки трябва да избягват такива медикаменти, защото те преминават през плацентата.

Употребата им по време на бременност може да предизвика зависимост на плода. След раждането бебето се подлага на отказване от тези лекарства, което е съпроводено с мускулна слабост, раздразнителност, дихателни проблеми, треперене и проблеми със съня.

Освен това лекарствата за страхова невроза се изхвърлят от организма на майката чрез кърмата, затова новороденото не бива да се кърми.

странични ефекти от лечение на страхова невроза
Лечението на страхова невроза с медикаменти може да е опасно

Хора с предистория на някакъв вид зависимост – всеки с предишна или настояща зависимост от алкохол или наркотици трябва да избягва употребата на лекарства за справяне с неврозата или само в краен случай, но с огромно внимание и предпазливост.

Предимство на бензодиазепина срещу страхова невроза е бързото му действие, а недостатък – създаване на привикване.

Това бързо води до злоупотреба с тях, често в опасната комбинация с алкохол или други разрешени наркотични вещества.

Споделете:

Изпратете коментар