Разликата между „обикновеното” безпокойство и страховата невроза

страхова невроза

Безпокойство или страхова невроза ви заплашва

Всеки се тревожи понякога, но ако страдате от страхова невроза, безпокойствата и страховете са толкова силни, че влияят на способността ви да работите и да почивате нормално. Обикновено се тревожите излишно за неща, които няма вероятност да се случат или пък изпитвате по цял ден безпричинно безпокойство. Страховата невроза има и физически симптоми: главоболие, безсъние и непрестанна умора, болки в различни части от тялото.
Тревогите, съмненията и страха са неизменна част от нашия живот. Естествено е да се притеснявате за предстоящия изпит или за финансите си след неочаквани разходи. Разликата между „нормалното” безпокойство и страховата невроза е, че при страховата невроза безпокойството е много по-натрапчиво и силно.
Например, след репортаж за терористичен бомбен атентат в Близкия Изток, здравият човек ще почувства кратковременно безпокойство и притеснение, докато човек,страдащ от страхова невроза дълго след това ще страда от безсъние, дни наред ще се притеснява и ще си представя подобен сценарий развиващ се в неговия роден град.
Повечето пациенти със страхова невроза не избягват различни социални събития и редовно ходят на работа, но вършат всичко това изпълнени с тревожност и напрежение и без провокиращи безпокойството фактори.
Изглежда доста неприятно, нали, но добрата новина е, че страховата невроза е лечима и е важно да се подхожда към нея с разбиране.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *