Кога симптомите на страхова невроза се изострят?

Страховата невроза може да предизвика вторични симптоми или умствени разстройства,

или да се задълбочат симптомите на страховата невроза. Много често умствени разстройства като клинична депресия и биполярно разстройство се появяват в комбинация със страховата невроза.

Физическите усложнения включват бруксизъм (скърцане със зъби), главоболие, храносмилателни проблеми и завишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Страховата невроза се комбинира с другото умствено заболяване, като присъстват симптоми и на двете болестни състояния.

Често двете заболявания си взаимодействат, като другото вторично заболяване влошава симптомите на страховата невроза. Случаите на комбинация на страховата невроза с биполярно разстройство или с депресия са много често срещани.

Освен това, се явява още един проблем: разграничаването на клиничната депресия от страховата невроза, тъй като и двете болести имат една група от общи симптоми.

Хората, пристрастени към различни вещества (лекарства, цигари, алкохол или наркотици), са по-склонни към развиване на страхова невроза в сравнение с хората без такива пристрастия.

страхова невроза-симптоми
Много често умствени разстройства се появяват в комбинация със страховата невроза

Налице е и обратният ефект – рискът от пристрастяване към наркотици, алкохол или тютюнопушене е по-висок при хората, страдащи от страхова невроза, но не е много сигурно кое е първичното заболяване в този случай.

Някои хора, които живеят със симптомите на страхова невроза, придобиват наркотична зависимост при опитите да провеждат самолечение. Определен тип зависимост пък е доказано, че отключва симптомите на страхова невроза.


Panic Disorder Symptoms
Uploaded by amccormick5. – More lifestyle, fashion and how-to videos.

Споделете:

Изпратете коментар