Кога симптомите на страхова невроза се изострят?

страхова невроза-симптоми

Много често умствени разстройства се появяват в комбинация със страховата невроза

Страховата невроза може да предизвика вторични симптоми или умствени разстройства,

или да се задълбочат симптомите на страховата невроза. Много често умствени разстройства като клинична депресия и биполярно разстройство се появяват в комбинация със страховата невроза. Физическите усложнения включват бруксизъм (скърцане със зъби), главоболие, храносмилателни проблеми и завишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Страховата невроза се комбинира с другото умствено заболяване, като присъстват симптоми и на двете болестни състояния. Често двете заболявания си взаимодействат, като другото вторично заболяване влошава симптомите на страховата невроза. Случаите на комбинация на страховата невроза с биполярно разстройство или с депресия са много често срещани.

Освен това, се явява още един проблем: разграничаването на клиничната депресия от страховата невроза, тъй като и двете болести имат една група от общи симптоми.

Хората, пристрастени към различни вещества (лекарства, цигари, алкохол или наркотици), са по-склонни към развиване на страхова невроза в сравнение с хората без такива пристрастия. Налице е и обратният ефект – рискът от пристрастяване към наркотици, алкохол или тютюнопушене е по-висок при хората, страдащи от страхова невроза, но не е много сигурно кое е първичното заболяване в този случай.

Някои хора, които живеят със симптомите на страхова невроза, придобиват наркотична зависимост при опитите да провеждат самолечение. Определен тип зависимост пък е доказано, че отключва симптомите на страхова невроза.


Panic Disorder Symptoms
Uploaded by amccormick5. – More lifestyle, fashion and how-to videos.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *