Произход на страховата невроза

Страховата невроза представлява сложна комбинация от емоции, придружени от физически усещания като сърдечна палпитация, гадене, болка в гърдите, главоболие и нервност.

От различни нервозни състояния страдат около 40 милиона американци на възраст над 18 години. Само една трета от всички страдащи от страхова невроза получават лечение. То струва на САЩ повече от 42 милиарда годишно.

За разлика от леките безпокойства, предизвикани от някакво стресово събитие, като предстоящо изследване, интервю за работа или публична изява, страховата невроза продължава поне 6 месеца.

Обикновената страхова невроза е най-разпространената форма на невроза.

Обикновена страхова невроза (ОСН): Всеки е изпитвал безпокойство в известна степен. Ако човек не може да се отърси от тревогите до степен да избягва да изпълнява ежедневните си задължения, то той или тя страдат от страхова невроза.

ОСН се характеризира с излишно, нереално чувство на безпокойство, което трае 6 месеца, а може и повече. При възрастните безпокойството може да се концертира около въпроси като здраве, пари или кариера.

Възможно е да се появят и физически признаци на страховата невроза: нервност или сърдечна палпитация.

от къде произхожда страховата невроза
Какво предхожда появата на страхова невроза?

ОСН поразява 5% от американците всяка година, като разбира това са предимно жени. Някои специалисти смятат, че тази болест се подценява, въпреки че се среща по-често от другите подобни разстройства. ОСН обикновено води началото си от детството и често става хронично заболяване, особено ако не се лекува.

Депресията при подрастващите е предвестник за ОСН в по-зряла възраст. Депресията често се съпътства със страхова невроза.

Споделете:

Изпратете коментар