Лечение на страхова невроза

лечение на страхова невроза

Лечението на страхова невроза включва различни методи!

Основната цел на лечението на страховата невроза е да се помогне на хората да живеят добре. Успехът на лечението зависи от степента на развитие на страховата невроза.
Когнитивната поведенческа терапия (КПТ) и лекарства е основният способ за лечение.
Що се отнася до лекарствата, най-честият избор са селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. При по-сериозни разстройства се прилагат антидепресанти.
Поведенческата терапия, която може да се комбинира с лекарства е:
Когнитивна поведенческа терапия за изопачено и опасно възприемане на силна форма на страхова невроза;
Създаване на приятни фантазии;
Релаксационни техники.
Консултации с психотерапевт и други терапевтични техники се прилагат да помогнат на страдащите от страхова невроза за разбиране на болестта и факторите, които предпазват или отключват неврозата.
Здравословен начин на живот с физическа активност, почивка и пълноценно хранене също намаляват пристъпите на страхова невроза.
Групите за подкрепа са подходящи за някои пациенти с обикновена страхова невроза. Там те имат възможност да споделят своите безпокойства и тревоги да се уверят, че не са единствените с такива проблеми.
Обаче групите за подкрепа не могат да заменят лечението, но могат да го подпомогнат. Злоупотреба или привикване към медикаменти може да се окаже проблем, ако извършвате самолечение с лекарства и алкохол за разтоварване на напрежението.
Хората със страхова невроза може да развият и друго психическо разстройство, затова, ако проявявате някои от симптомите на страхова невроза, не провеждайте самолечение, а се консултирайте със специалист, който ще ви осигури адекватна грижа и лечение.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *