Медикаментозното лечението на страхова невроза

Тази информация в никакъв случай не замества медицинските съвети.

Не предприемайте на своя глава промяна на дозата на предписаното ви лекарство без да се консултирате с вашия лекар!
Много различни видове лекарства се използват за лечение на страхова невроза, включително и традиционните, като бензодиазепин и новите предложения като антидепресанти и бетаблокери. Тези лекарства могат да бъдат полезни, но на тях не трябва да се гледа като на лек за страхова невроза. Те само осигуряват временно облекчаване, не лекуват причините породили разстройството. Веднага след като прекратите лечението с медикаменти, симптомите се връщат с пълна сила.

страхова невроза медикаменти

Медикаменти се използват срещу страхова невроза

Важно е да сте наясно с риска от лекарствата за страхова невроза. Те могат да предизвикат редица неприятни и дори опасни странични ефекти. Други лекарства създават физическа зависимост и след като веднъж сте започнали лечение с тях е много трудно то да бъде прекратено. Основното, което трябва да се знае е, че те могат да са полезни, но не за всеки и това не единственият вариант за справяне със страховата невроза.

Освен лекарствата има и много други начини за лечение на страхова невроза, като когнитивно-поведенческа терапия, която е призната като най-ефективното лечение.
За да преодолеете страховата невроза, може да се наложи да направите и някои промени в начина си на живот. Промени, които имат положителен ефект върху лечението са: редовни физически упражнения, адекватен сън и здравословно хранене.
Други ефективни методи за лечение на страховата невроза са говорна терапия, медитация, хипноза и акупунктура.

Един коментар по “Медикаментозното лечението на страхова невроза

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *