Учените не успяват да намерят нов лек за страхова невроза

Изследователите са открили начин за подбуждане на чувството за сигурност

в мозъка на плъхове, като имитират ефекта на обучение.

Откритията намекват за възможности за нов вид лек за страхова невроза.

Обикновено плъховете се смразявали, когато чуят един тон, към който предварително им е създаден условен рефлекс за асоциация с електрошок.

Реакцията им на смразяване е била забелязвана даже и когато след въпросния звук, не се прилага електрошок. По този начин, доставяйки протеин директно на мозъка, се е постигнал същия ефект както и от обучение.

Предишните изследвания са показали, че обучението не повдига създадения преди време страх, а създава нов рефлекс на асоциация на тона със сигурността.

„Интересното при това откритие е, че лекарството замества обучението, което показва, че лекарството създава такъв рефлекс (памет) при плъховете.”

Експериментите показват, че индуцираният по този начин инстинкт (чрез BDNF-трансфер на невропатичен фактор) не изтрива оригиналния страх от паметта.

Тренирането във възстановяване на асоциацията „тон-електрошок” е толкова ефективно, колкото приемането от плъховете на BDNF и тези без. Освен това, ефектът на BDNF е специфичен.

лек-страхова-невроза
Откритията намекват за възможности за нов вид лек за страхова невроза

Той не намалява страховата невроза или променя желанието на плъховете да се движат наоколо.

Друг резултат на изследването е откритието, че плъховете, които по природа са имали дефицит на BDNF, се подават по-трудно на изпитанията.

В крайна сметка основната цел да изследователите да открият по-безопасен лек за страхова невроза се увенчала с неуспех. Но опитите в тази насока продължават.

Споделете:

Изпратете коментар