Връзка между наднорменото тегло и страховата невроза

Резултатите от последните проучвания сочат, че почти един от четири случая на наднормено тегло се свързва със страхова невроза, но причинно-следствената връзка между двете все още не е изяснена.

Проучването се базира на данни събирани от 9282 американски домакинства през 2001-2003 година.

Публикувано е за първи път през 2006 година в издание на „Архиви на общата психиатрия”.

Резултатите подкрепят предишни изследвания, които твърдят, че наднорменото тегло, което е голям проблем за съвременния американец, е свързано с увеличаващия се брой случаи на депресия, биполярни разстройства, страхови неврози и др.

За разлика от другите проучвания, това не открива значителни различия в съотношението между двата пола. И още, изследването доказва, че наднорменото тегло е свързано с 25% по-малък риск от развитие на злоупотреба и пристрастеност към различни вещества.

Социални и културни фактори също влияят на връзката между наднорменото тегло и страховата невроза.

Връзката се оказва силна при белокожи хора от неиспански произход, на 29 годишна възраст или дори по-млади, с колежанско образование.

Причинно-следствената връзка между наднорменото тегло и страховата невроза продължава да бъде обект на спорове в научните среди и обект на по-нататъшни изследвания.

страхова невроза и наднормено тегло
Може би има връзка между килограмите и страховата невроза

Често излишните килограми водят до развитието на страхова невроза, както и обратното – страховата невроза води до затваряне в себе си и приемане на големи количества нездравословна храна и впоследствие до напълняване, но връзката между тях може да бъдем както биологична, така и външна (влиянието на околната среда)

Изследвания за причините за взаимодействието между наднорменото тегло и страховата невроза продължават да бъдат в центъра на много изследвания на учени от Харвард, Вашингтонския медицински институти други американски университети.

Споделете:

Изпратете коментар