Защо жените са по-податливи на страхова невроза?

Изследване проведено с плъхове показва удивителни различия между двата пола в реакцията на мозъка на стреса и осветлява факта защо жените са по-склонни към променливи настроения и страхова невроза.

Мозъчните клетки на женските плъхове са по-чувствителни към стресовия хормон отколкото мъжките, които се адаптират към хормона.

При стрес много от рецепторите на хормоните в мъжкия мозък отстъпват в клетката и така те правят мозъка по-слабо реагиращ на стреса. Един „молекулярен танц”(уникален само за мозъка на мъжете) между рецептора и протеина е причината за тази гъвкава адаптацията при мъжете.

страховата невроза преследва жените
Мозъкът определя по-голямата податливост на жените към страхова невроза

При жените, обратно, рецепторите остават изложени в невронната мембрана и мозъкът остава чувствителен към стресовия хормон, което води до по-честите прояви на страхова невроза.

„Въпреки че е необходимо да се направят още много проучвания, за да се определи дали това откритие е в сила и при хората, тези открития могат да помогнат в търсенето на причините за податливостта на жените към страхова невроза”, обяснява Рита Валентино от Детската болница във Филаделфия.
Екип от учени, ръководени от Валентино и Дебра Бангасер докладват за своето откритие на 10 юни 2010 год.

Следващата стъпка на изследователския екип е изследването на женските и мъжки CRF рецептори за структурни различия, които водят до функционалните различия, които вече са установени. Това поставя въпроса за необходимостта от нов полов подход за лечение на страховата невроза.

Споделете:

One Response to "Защо жените са по-податливи на страхова невроза?"

Изпратете коментар