Защо жените са по-податливи на страхова невроза?

страховата невроза преследва жените

Мозъкът определя по-голямата податливост на жените към страхова невроза

Изследване проведено с плъхове показва удивителни различия между двата пола в реакцията на мозъка на стреса и осветлява факта защо жените са по-склонни към променливи настроения и страхова невроза.
Мозъчните клетки на женските плъхове са по-чувствителни към стресовия хормон отколкото мъжките, които се адаптират към хормона.
При стрес много от рецепторите на хормоните в мъжкия мозък отстъпват в клетката и така те правят мозъка по-слабо реагиращ на стреса. Един „молекулярен танц”(уникален само за мозъка на мъжете) между рецептора и протеина е причината за тази гъвкава адаптацията при мъжете.
При жените, обратно, рецепторите остават изложени в невронната мембрана и мозъкът остава чувствителен към стресовия хормон, което води до по-честите прояви на страхова невроза.
„Въпреки че е необходимо да се направят още много проучвания, за да се определи дали това откритие е в сила и при хората, тези открития могат да помогнат в търсенето на причините за податливостта на жените към страхова невроза”, обяснява Рита Валентино от Детската болница във Филаделфия.
Екип от учени, ръководени от Валентино и Дебра Бангасер докладват за своето откритие на 10 юни 2010 год.
Следващата стъпка на изследователския екип е изследването на женските и мъжки CRF рецептори за структурни различия, които водят до функционалните различия, които вече са установени. Това поставя въпроса за необходимостта от нов полов подход за лечение на страховата невроза.

Един коментар по “Защо жените са по-податливи на страхова невроза?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *