Видове страхова невроза

Обикновена страхова невроза: Характеризира се излишни и безпричинни безпокойства,

които продължават месеци наред. Налице са и физически симптоми, като сърдечна палпитация или прекомерна нервност

Обсебваща страхова невроза (маниакална): При нея хората са „нападнати” от настойчиви повтарящи се мисли, които са отражение на преувеличени страхове и тревоги.

Типичен пример за такава невроза е страх от евентуална зараза от микроби или страхове от неправилно поведение или проява на насилие.

Тази мания може да доведе до спазване на някакъв ритуал или друг вид действие, което задължително извършвате, като например миене на ръце, повтаряне на определени фрази и др.

Панически разстройства: характерно за тях е повтаряща се, неочаквана атака на паника. Без предупреждение ви атакуват и обикновено продължават 15-30 ужасни минути.

Паническите разстройства, като разновидност на страховата невроза, може да са придружават от агорафобия (страх от места, които трудно могат да се напуснат-търговски молове, самолет и т.н.)

Посттравматичен стрес: Появява се след преживяна силно травмиращо събитие като сексуален или физически тормоз, свидетел на смърт, неочаквана загуба на близък човек или природно бедствие.

Това са основните симптоми:повторно преживяване на събитието, поведение на бягството (например избягване на места свързани по някакъв начин със травмиращото събитие); емоционално отчуждение.

Този вид страхова невроза проявява и физически симптоми – лош сън, раздразнителност или лоша концентрация.

страховата невроза има разновидности
Паническата атака е вид страхова невроза

Фобии: Фобията представлява преувеличен и нереален страх от определен обект, дейност или ситуация, която в действителност е малко опасна или дори никак.

Чести фобии са тези от някои видове животни – змии, жаби, паяци;страх от летене, от височини и др.

Страховата невроза може да влоши много предишни медицински състояния – язва, хипертония, астма и други

Споделете:

One Response to "Видове страхова невроза"

Изпратете коментар